addThis

Sunday, June 30, 2019

ADUNAN ROTI

Bahan-bahan

  • 1 cawan air sejuk dar petiais
  • 1 biji telur
  • 1 sudu garam
  • 4 sudu besar gula  caster
  • 2 sudu besar buttercup / marjerin
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 500 gm tepung roti
  • 20 gm kfine  (@ 1 sudu kecil bread improver)
  • 11 gm yis mauripan
Cara-cara
(1) Pasang blade pengadun diletakkan dalam bekas pengadun.
(2) Masukkan semua bahan-bahan mengikut  turutan di atas ke dalam bekas adunan roti, pastikan  yis berada dia atas sekali dan tidak terkena air.
(3) Masukkan dalam bekas adunan dalam oven dan tekan BREAD hingga paparan nombor 10. Tekan START. Dalam masa satu jam 30 minit, program tamat.
(4) Keluakan doh dan buang angina dengan cara tumbuk-tumbuk permukaan roti (doh akan turun semula).
(5) Biarkan doh naik semula dalam masa lebihkuran 30 minit.
(6) Bentukkan doh mengikut kesukaan dan hias permukaan roti mengikut kreativiti sendiri.
(7) Sementara bentukkan roti, preheat oven pada suhu 180 darjah celcius. (5 minit)
(8) Bakar roti setelah disusun dalam loyang pembakar pada sushu 180 darjah celcius selama 15 minit
.
#OvenAjaibNOXXA 
Dapatkan Oven ajaib NOXXA segera,
Call atau wasap Kak Yuz 016 - 411 1054.

No comments:

Post a Comment