* 4 kilo ikan tongkol (dikukus dan rendam semalaman)
* 1 kg santan pekat
* 6 kerek gula nisang
* 1 sudu kecil halba,
* 4 kpg asam keping
* sedikit serbuk perasa
*
Bawang merah 20 ulas**
*
Bawang putih 3 biji**
*
Lengkuas seinci**
*
Kunyit seinci**
*
Halia 1/2 inci**
*
Kerisik satu sudu besar**
*
Belacan seinci (square)**
*
Cili bo (cili kering) 4 senduk besar**
*
Rempah Gulai cap bunga ros 50 gram**
Cara-cara
(1)
Blend semua bahan * sehingga betul2 lumat
(2)
Kalau tak merah bolehlah ditambah cili bo lagi
(3)
Masukkan minyak dua senduk dan tumiskan bahan-bahan blend sehingga betul-batul garing dan ketepikan.
(4)
Dalam periuk lain, masak santan pekat sekilo
setengah sehingga naik naik minyak
(5)
Kemudian masukkan rempah yang ditumis garing
tadi dan kacau
(6)
Masukkan air ikutkan kepekatan yg diinginkan dan
masukkan jugak air rebusan ikan kukus.
(7)
Masukkan nisang kecik 6 kerek, 1 sudu kecil
halba, asam keping 4, serbuk perasa
(8)
Jika kurang manis lagi, bolehlah ditambah gula
(9)
Masak atas dapur sampai mendidih lama dan tutup
api
(10) Masukkan
ikan tongkol kukus. Seeloknya, lauk ikan ditinggalkan semalaman.
(11) Esok
keluarkan ikan, panaskan kuah dan adjust balik rasa kuah sbb kemungkinan perlu
ditambah garam dan gula -- ikut selera
(12) Taburkan
cili padi.
Nota
Kalau tak jumpa rempah cap
bunga ros, boleh buat rempah sendiri ataupun kalau ada rempah bunga ros pun
boleh ditambah sedikit rempah sendiri ni bagi lagi kick!!!
Cara-cara buat rempah kuah nasi dagang
Biji ketumbar + Kulit
kayu manis + Jintan manis
Semuanya disangai
di dalam kuali dan dimesin halus sehingga jadi serbuk
Nisbah rempah:
1 sukatan biji ketumbar: 1/2 sukatan jintan manis
4 batang kulit kayu manis
Make sure hasil campuran
rempah ni jadi 50 gram
Gulai Ikan Tongkol punya rasa tersendiri dan tak sama kari ikan.
CEPAT DIMASAK SEDAP DIMAKAN
Selamat mencuba.
#bawangjer
#periukajaib
#nakperiuknoxxa
Untuk dapatkan periuk ajaib NOXXA.
call atau wasap Kak Yuz 0164111054
RAKANIAGA DIPERLUKAN
Gulai Ikan Tongkol punya rasa tersendiri dan tak sama kari ikan.
CEPAT DIMASAK SEDAP DIMAKAN
Selamat mencuba.
#bawangjer
#periukajaib
#nakperiuknoxxa
Untuk dapatkan periuk ajaib NOXXA.
call atau wasap Kak Yuz 0164111054
RAKANIAGA DIPERLUKAN
No comments:
Post a Comment