Bahan-bahan
* 200g tepung gandum
* 200g tepung high protein
* 2 sudu kecil serbuk green tea
* 130 ml air
* 5g garam @ 1 sudu kecil
* 5 ml minyak jagung.
Cara-cara:
(1) Masukkan tepung ke dalam noodle maker
(2) Dalam bekas air, campurkan green tea, air, garam dan minyak jagung. Kacau hingga sebati
(3) Tekan “ON” noodle maker.
(4) Masukkan campuran air ini sedikit demi sedikit secara berterusan ke dalam noodle maker.
(5) Tunggu hingga semua mee soba terbentuk.(6) Rebus dalam air panas bila mee timbul, toskan dan masukkan dalam air sejuk berais seketika untuk dapatkan mee yang kenyal.
(7) Mee soba sedia utk dimakan bersama supnya
Sup Mee Soba
Bahan-bahan
* 3 ½ cawan air
* 3 inci kombu- ita ganti dengan wakame
* ¼ cawan souyu (kicap jepun)
* 1 sudu kecil gula
* 1 sudu kecil serbuk dashi - kalau tak ada boleh gune bonito flakes
* sedikit garam
* mee udon / mee soba
* Topping :- Tempura udang, chikuwa, nori, negi, bijan, bonito flake
Cara-cara:
(1) Rebus kombu dengan air hingga menggelegak dan sehingga kombu/wakam kembang (jika guna yg kering). Keluarkan kombu, masukkan serbuk dashi.
(2) Kacau sebati. Masukkan souyu dan gula. Biarkan mendidih dan tutup api.
(3) Rebus udon kering mengikut arahan paket. Goreng tempura udang, chikuwa dan hiris negi nipis.
(4) Cara penyediaan, masukkan mee udon/mee soba ke dalam bekas. Curahkan dua senduk sup udon. Susun udang dan chikuwa tempura. Akhir sekali taburkan negi dan juga seaweed. Sedia dimakan.
CEPAT DIMASAK SEDAP DIMAKAN
Selamat mencuba.
call atau wasap Kak Yuz 016 - 411 1054
RAKANIAGA DIPERLUKAN
No comments:
Post a Comment