addThis

Tuesday, July 24, 2018

NASI ARAB KABSHAH & SALSA


Bahan-bahan
•      2 sudu besar minyak sapi
•      1 biji bawang besar Holland (potong dadu kecil-kecil)
•      1 biji buah tomato (dipotong dadu)
•      1 sudu besar rempah nasi Arab Kabshah
•      1 sudu besar garam halus
•      1 kiub pati ayam
•      8 cup (1.5 kg) Beras Basmathi
•      8 cup air
•      Beberapa ketul ayam yang diperap rempah Arab Kabshah

Cara-cara
(1)  STIR FRY  minyak sapi dalam periuk PRESSURE COOKER NOXXA.
(2)  Apabila sudah panas, masukkan bawang besar, & buah tomato.
(3)  Tumis sehingga layu.
(4)  Masukkan rempah, garam & kiub pati ayam. kacau.
(5)  OFF stir fry.
(6)  Masukkan beras & air.
(7)  Kacau perlahan.
(8)  Susun ayam di atas beras sebelum masak. Tutup periuk. Letak tombol pada PRESSURE. Tekan fungsi RICE periuk Noxxa ( terlebih dahulu set 0.07 ).
(9)  Lebih kurang 12 minit  (5 minit pemanasan + 7 minit HP) nasi masak. OFF kan periuk. Keluarkan wap dengan meletakkan tombol pada STEAM. Keluarkan nasi arab dan boleh dihidang bersama Salsa


SOS SALSA

                                
Bahan-bahan
·  1 biji Perahan lemon 
·  4 biji Tomato 
·  10 biji Cili api merah 
·  5 biji Cili besar merah
·  6 sudu besar Gula
·  1 sudu besar Garam 
·  1 pokok Daun ketumbar 

Cara-cara
(1) Msukkan semua bahan ikut susunan ke dalam blender @ Food processor, seterusnya belnd hingga separuh halus. 
(2) Cukupkan rasa masam, manis dan masin ikut citarasa masing-masing.



CEPAT DIMASAK SEDAP DIMAKAN
Selamat mencuba

#membawang
#periukajaib
#nakperiuknoxxa
#HouseMeetingTropika2

Dapatkan periuk ajaib ini, call atau wasap Kak Yuz 0164111054.

Dapatkan Periuk HP Noxxa.  Hantaran ke seluruh Malaysia dari Bangi, Selangor

Dapatkan Periuk HP Noxxa.  Hantaran ke seluruh Malaysia dari Bangi, Selangor


No comments:

Post a Comment