BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan pekat
2 cawan air
2 cawan gula merah
3 ulas isi durian
Sedikit garam
Sehelai daun pandan
.
CARA PENYEDIAAN PULUT
1. Masukkan beras dan air ke dalam
periuk noxxa. Masukkan juga daun pandan yg telah disimpul.
2. Set High Pressure HP03 untuk
masak pulut.
3. Bila dah siap masak, release kan
wap air secara perlahan2.
.
CARA PENYEDIAAN AIR GULA
1. Tekan button STIR FRY untuk masak
air gula.
2. Masukkan gula Melaka + ½ cawan air
dan santan ke dalam periuk. Tambahkan sedikit garam dan kacau..
3. Masukkan isi durian dan kacau.
4. Kacau air gula sehingga likat dan
pekat.
5. Bila air gula dah pekat dan likat,
masukkan pulut yg telah siap dimasak ke dalam air gula.
6. Gaul sehingga sebati.
7. Masukkan dalam loyang dan tekan2
bagi padat.
.
TIPS:
1. Jika nak wajik lembut, air gula tu
jangan likat sangat.
2. Jika nak wajik agak keras sikit,
air gula tu biar likat.
3. Pastikan pulut dan air gula dalam
keadaan panas ketika digaul. Baru boleh meresap dan sebati air gula dan pulut
tu.
Resepi dari Dapor GoalGetter, Bangi Avenue.
Credit kepada Emerald Yusnita dan Noorsham
#periukajaib
#nakperiuknoxxa
Dapatkan periuk ajaib NOXXA segera, call atau wasap Kak Yuz 016 - 411 1054.
No comments:
Post a Comment