addThis

Friday, May 31, 2019

CARROT CAKE

Bahan-bahan
2 cups icing sugar
4 bj telur ( gred B )
1 setengah cup vegetable oil
2 cups self rising flour
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking powder
1 btg carrot ( diparut halus )
Secubit serbuk kayu manis ( optional ).

1 - Dlm mixing bowl, masukkan minyak, telur dan icing sugar. Putar kelajuan tinggi selama 10 minit atau likat & putih.

2 - Masukkan tepung, soda, baking powder dan serbuk kayu manis ( jangan byk...jangan spoil rasa carrot ). Then masukkan carrot parut. Kaup balikkan sehingga sebati.

3 - Bakar dalam oven majik NOXXA selama 1 jam dgn suhu 170'c. Atau sehingga masak ( dicucuk lidi ).

TOPPING :
 250 gm cream cheese
100 gm icing sugar
100 ml whip cream

Putar cream cheese dgn icing sugar sampai putih dalam FP. Masukkan whip cream dan pukul lagi sampai likat n kental.

Then..potong kek kepada 2 lapisan, sapukan cream di antara kek..dan ratakan cream di atas kek td.. dan deco menggunakan piping beg.

Kredit resepi :Azizi Rauf


#periukajaib
#nakperiuknoxxa
Dapatkan oven ajaib NOXXA dan FP- food processor segera, call atau wasap Kak Yuz 016 - 411 1054.



No comments:

Post a Comment