Bahan-bahan
· 800 gram gula merah*
· 400-200 gram gula putih* (suka manis boleh tambah gula)
· 250 gram air*
· 1 sudu teh garam kasar*
· 2 helai daun pandan disimpul*
· 1kg santan pekat
· 500 gram tepung pulut
Cara-cara:
(1)
Masak bahan bertanda * . Kacau air gula sampai cair elok kemudian masukkan
santan pekat. Masak sekali mendidih. Biarkan sejuk.
(2)
Masukkan bahan (1) ke dalam blender diikuti tepung, kisar sebati dan tapis
kedalam innerpot noxxa.
(3)
Set STEAM10. Bila dah tamat (mode 00),
buka kacau.
Ulangi
step (3) sebanyak 3x @ 4x sehingga dodol kelihatan cantik berkilat
(4)
Set STIRFRY dan kacau selama 5 minit. Siap untuk dihidangkan.
Credit
kepada Emerald Yusnita Noorsham
#periukajaib
#nakperiuknoxxa
Dapatkan periuk ajaib NOXXA segera, call atau wasap Kak Yuz 016 - 411 1054.
No comments:
Post a Comment