RESEPI MAKARONI BOLOGNESE CHEESE
Bahan-bahan tumis:
- 2 sudu besar butter
- 4 sudu besar minyak masak
- 1 biji bawang holland dipotong dadu
- 1 tin cendawan butang dihiris dan milas
- 1 botol besar sos pasta Bolongnese
- 2 sudu besar Chilli Flakes
- 1 sudu kecil Italian Herbs
- 1 sudu besar Garlic Powder
- 1 sudu besar Onion Powder
- Garam
- Gula
- Serbuk pati ayam secukupnya
Bahan-bahan isi:
- 1 mangkuk isi ayam atau secukupnya
- 1 peket daging kisar yang telah siap masak
- 4 batang sausage ayam dihiris (jika suka)
- 1 bungkus macaroni
- 4-5 keping cheese
- 1 gelas air
Cara memasak:
1. Hidupkan periuk NOXXA dan tekan butang “STIR FRY”, masukkan butter dan minyak. Tumis bawang serta cendawan hingga perang. Masuk kesemua bahan tumis yang berbaki dan kacau sebati.
2. Apabila bahan tumis dah mendidih
masukkan semua bahan isi. Kacau sebati dan tutup periuk masak selama 4
minit dengan menggunakan fungsi HP (RICE). Setelah masak, OFF kan periuk. Keluarkan wap hingga habis.
3. Buka periuk, kacau bahan masakan hingga sebati dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment