Assalammualaikum dan Selamat Pagi.
Hari ini tengok 5 RASA. Sempat catch resepi Wan Tan Hor. Akak nak kongsikan resepi tu. Sangat senang
dimasak dan sesuai untuk sekeluarga.
Jom masak untuk keluarga tersayang.
RESEPI WAN TAN HOR.
Bahan-Bahan untuk kuey teow :
Sebungkus kuey teow.
1 sudu kicap manis.
1 sudu kicap pekat
1/2 sudu minyak masak.
Cara Masak untuk kuey teow :
1) Panaskan
kuali bersama 1/2 sudu minyak masak.
2) Kemudian
masukkan kuey teow, gaul sekejap.
3) Masukkan
kicap pekat dan kicap manis. Gaulkan sehingga sekata dengan kuey teow dan goreng kuey teow hingga agak garing.
4) Kemudian
ketepikan sekejap untuk buat kuah.
Bahan-bahan untuk kuah :
Sedikit minyak masak.
2 ulas bawang putih (dicincang)
Semangkuk isi ayam di potong kecil
1 paket bebola ikan atau fishcake dihiris
1 sudu sos tiram
Sedikit sayur-sayuran (carrot, sawi, brokoli, jagung
putik yang dipotong)
1 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 stok cube ayam
1 biji telur
Air 1 jag kecil
Sedikit garam
Cara Masak untuk kuah :
1) Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih
sehingga kekuningan.
2) Masukkan ayam dan fishcake/bebola ikan. Kacau-kacau
sekejap.
3) Masukkan sos tiram biarkan sehingga masak sebentar.
4) Masukkan air 1jag kecil (boleh ikut suka nak kuah
banyak mana).
5) Selepas kuah mendidih boleh masukkan sayur-sayuran.
6) Bila sayur-sayuran hampir layu, masukkan stok ayam
dan gaul rata
7) Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul.
8) Masukkan telur dan kacau supaya telur hancur.
Biarkan kuah mendidih.
9) Akhir sekali bolehlah siram ke atas kuey teow yang
sudah digoreng tadi.
p/s: Jika nak lebih pedas, boleh lah dimakan bersama
kicap pedas.
No comments:
Post a Comment